Aktif Öğrenme Nedir?
İşin Geleceği | 01.03.2021
Aktif Öğrenmenin İşin Geleceği İçin Önemini Öğrenin
Öğrenme becerisi, başarılı insanları diğerlerinden ayıran temel özelliklerden biridir. Ne kadar çok öğrenirseniz, vizyonunuz o kadar genişler ve öğrenecek daha çok şey olduğunu anlarsınız.
Ancak, herkes aynı hızda öğrenemez ve öğrendiklerinden aynı şekilde fayda sağlayamaz. Bir kişi için işe yarayan bir teknik bir başka kişi için aynı şekilde işe yaramayabilir. Öğrenme kişisel bir çabadır ve kişinin öğrenme sürecine aktif katılım düzeyi öğrenmenin potansiyel faydalarını büyük ölçüde etkileyebilir.
Teorik veya pratik, öğrenmeye çalıştığınız konu ne olursa olsun, fayda ve etkinliği artıran en önemli faktörün, seçilen öğrenme yöntemi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Endüstri 4.0, becerileri makineler tarafından kopyalanabilen çalışanlara olan ihtiyacı büyük ölçüde azaltıyor ve buna devam edecek. Kuruluşlar artık, 21. yüzyılın vazgeçilmez becerilerine sahip kişileri işe alma eğilimindeler.
Akla gelebilecek her sektör ve kurum, yeni teknolojilerle dönüştürülüyor. Bunun farkındalığına sahip liderler ve bireyler işin geleceğinin talep ettiği becerilere sahip olmak için eğitim yatırımları yapıyorlar.
Yapılan her yatırım tabi ki fayda sağlıyor. Ancak gerçek şu ki hepsinin eşit derecede işe yarar olduğunu söylemek mümkün değil.
Gerçek iş gücü dönüşümü ve yeniden beceri kazanımı için aktif öğrenme yöntemlerini kullanmak bugün birçok ülke ve araştırmacı tarafından kabul edilen bir gerçeklik.
Pasif öğrenme, kısa süreli bellek yoluyla bir konuya üstünkörü ve kısa bir süre maruz kalınarak veya rehberli bir süreci izleyerek gerçekleştirilen ve hızlı bir şekilde tüketilen öğrenme etkinliğidir. İletişimin çoğunlukla tek yönlü olduğu seminerler, dersler, ders kitapları, sunumlar, çevrimiçi dersler ve kurslar gibi geleneksel öğrenme yaklaşımları pasif öğrenme örnekleri olarak düşünülebilir.
Aktif öğrenme, bilginin sadece öğrenen aktarıldığı pasif öğrenmenin aksine, kişinin becerilerini geliştiren bir şey yapmalarını gerektirir. Aktif öğrenmede kişilerin sadece ne öğrendiklerine değil, nasıl öğrendiklerine de odaklanır. Öğrenenler, öğretmenden pasif bir şekilde bilgi almaya değil daha çok 'düşünmeye' teşvik edilir.
Araştırmalar, kişilere sadece bilmeleri gerekenleri söyleyerek anlayışı aktarmanın mümkün olmadığını göstermektedir. Aktif öğrenmeyle kişiler, kendi öğrenme süreçlerinde önemli bir rol oynarlar. Kendilerine sağlanan öğrenme fırsatlarına yanıt olarak bilgi ve anlayış oluştururlar.
Bu bilgiler Aktif Öğrenme Kursundan alınmıştır. Aktif öğrenme ile ilgili daha fazla öğrenmek için kursa katılın.