Bireysel Çeviklik Nedir?
İşin Geleceği | 01.03.2021
Bireysel Çevikliğin İşin Geleceği İçin Önemini Öğrenin
İçinde bulunduğumuz hızla değişen ve dijital olarak güçlendirilmiş çağın, sanayi devriminde yaşanılanlara benzer şekilde iş ve kariyer dünyasında temel bir dönüşüme sebep olacağı konusunda genel bir fikir birliği var.
Öngörülemeyen, dinamik ve sürekli değişen ortamlarla başa çıkma becerisi olarak tanımlanabilecek olan çeviklik, hızlı değişen iş ve istihdam ortamında hem kurumlar hem de bireyler için en önemli ihtiyaçlardan biri olarak görülüyor.
Araştırmalara göre liderlerin % 90' ından fazlası, çevikliğin "işin geleceğine hazır" olmanın kritik bir bileşeni olduğu konusunda hemfikirler.
Peki neden?
Çünkü;
Çevik çalışanlar, hızlı bir şekilde değişen ortamlarda fırsatları tespit etmek ve kullanmak için hızlı hareket eden çevik organizasyonların oluşmasına katkıda bulunabilirler.
Bu nedenle, kurumlar, beklenmedik değişikliklere uyum sağlayan, fırsatları tanıyan ve işini geliştirmek için bunlardan yararlanan çevik çalışanlara gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyacaklar.
Bireysel çeviklik becerisine sahip kişiler genellikle; değişimi teşvik edenler, yenilikçiler, vizyonerler, trendleri belirleyenler, başlatanlar ve uygulayanlar olarak kendilerini gösteriyorlar.
Bireysel çevikliği basitçe bir niyet doğrultusunda değişime kolaylıkla ve bilinçli olarak yanıt verme yeteneği olarak tanımlamak mümkün.
Araştırmalar çevikliğin % 80' inin öğrenilerek kazanılabilen bir beceri olduğunu gösteriyor. Ancak bunun için öğrenilmiş ön yargılardan uzaklaşmaya ve çevik bireyler olmak için çaba harcamaya ihtiyacımız var.
Bireysel Çeviklik Nedir?
Bireysel çeviklik kavramı geleceğin becerilerinden biri olarak tanımlanmış ancak henüz net bir çerçeveye oturtulamamış kavramlardan biridir. Sıklıkla, organizasyonel çeviklik, tasarım odaklı düşünme, öğrenme çevikliği, çevik süreç geliştirme ve hatta yaratıcılık ve inovasyon kavramları ile karıştırıldığı görülmektedir. Bu nedenle, çeviklik deyince, zihninizde beliren bu tarz kavramlar var ise öncelikle onları yeniden değerlendirmeye almakta fayda var.
Bireysel çeviklik özünde esnek zihni ifade eden beceriyi tanımlar. Çeviklik hem bir düşünme şekli hem de bir davranış şeklidir. Bireyin, düşünce ve davranışları ile değişen koşullara uyum sağlanması anlamına gelir. Düşünme bir zihniyet değişimini gerektirirken, davranış, hareket etme ve tepki verme eylemlerini gerektirir.
Bireysel çeviklik becerisi, ihtiyaç duyduğunuzda durumlara zamanında, yenilikçi ve sürdürülebilir bir şekilde nasıl yanıt vereceğinizle ilgilidir.
Lütfen dikkat edelim; Çeviklik, değişmek zorunda kalmadan tutarlı bir şekilde uyarlanabilme ile ilgilidir.
Bu beceriyi kazandığınızda, değişmeye karşı açık fikirli olmak, farklı yaklaşımları keşfetmek, değişkenlik, belirsizlik ve karmaşıklıkla baş etmek konusunda dinamik bir şekilde hareket edebilirsiniz.
Çevikliğinizi geliştirmek, daha iyi bir karar verici ve problem çözücü olmanıza, gereksiz stresi azaltmanıza; değişim ve belirsizlikle mücadele etmenin getirmiş olduğu yükünüzü hafifletmenize ve bunalmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Alvin Toffler’ın dediği gibi; "21. yüzyılın cahilleri, okuyup yazamayanlar değil, öğrenemeyen ve yeniden öğrenemeyenler olacaktır."