Eleştirel Düşünme Nedir?
İşin Geleceği | 01.03.2021
Eleştirel Düşünme Becerisinin İşin Geleceği İçin Önemini Öğrenin
Karar verme süreciniz hakkında en son ne zaman düşündünüz?
Seçeneklerinizi tartmak ve olası tüm sonuçları değerlendirmek için yeterince zaman ayırıyor musunuz? Ya da yalnızca sahip olduğunuz önceki bilgi ve deneyime dayanarak aceleci kararlar mı veriyorsunuz?
İş hayatınızda veya genel olarak yaşamınızda kaç kez çok hızlı bir şekilde önemli bir karar verdiniz ve daha sonra pişmanlık duydunuz?
Hızlı kararlar bazen iyi sonuçlar verebilir ancak bu, onları her zaman en iyi seçim yapmaz. Bu tür aceleci kararların yüksek maliyetli hatalara yol açma olasılığı her zaman vardır. Tüm olası faktörleri, seçimleri ve sonuçları tartmak için zaman ayırmak daha da iyi sonuçlar elde etmemizi sağlar.
Eleştirel düşünme, inançları veya eylemleri yönlendirmek için bilgiyi analiz etme ve değerlendirme süreci olarak tanımlanabilir. Eleştirel düşünme, yalnızca bilgi edinmeyi değil, aynı zamanda edindiğimiz bilgiyi analiz etmeyi de gerektirir.
Eleştirel düşünmeyi kullandığımızda, tüm olası sonuçları ve argümanları otomatik olarak kabul etmeyiz. Bunun yerine, onları sorgulamayı tercih ederiz. Durumu daha derin bir düzeyde keşfetmek, sonuçlar ve olasılıklara ilişkin kanıtları görmek isteriz.
Diğer taraftan, eleştirel düşünme, hangi yaşam tarzından geldiğimiz, hangi sektörün peşinden gitmekle ilgilendiğimiz veya halihazırda ne kadar tecrübe edindiğimiz önemli değil, hepimiz eleştirel düşünme becerilerinin önemini anlamak zorundayız.
Eleştirel düşünme, çoğu insan için doğal bir yetenek değildir. Bu şekilde düşünmek zaman ve çaba gerektirebilir. Ancak, hayatta ne kadar başarılı olduğumuzla ilgili büyük bir rol oynar. Eleştirel düşünerek işte ve hayatta en iyi sonuçları ve en büyük başarıları elde edebilirsiniz. Diğer taraftan o olmadan, mümkün olan en büyük başarılardan bazılarını kaçırıyor olabilirsiniz.
Eleştirel düşünme yumuşak bir beceri olarak kabul edilir. Yabancı dilde yeterlilik gibi becerilerin aksine, yumuşak olarak nitelendirilen kişilerarası becerilerin ölçülmesi zordur. İletişim, liderlik ve takım çalışması yumuşak becerilere örnektir. Bu beceriler bir test veya sayılarla "ölçülebilir" değiller ancak, insan davranışlarından tanınabilirler. Notlar, sertifikalar ile kanıtlanabilir sert beceriler, işe alım yapanların baktıkları alanın sadece bir parçasıdır.
İş dünyasında, yumuşak beceriler giderek daha fazla önemli kabul ediliyor. İşin geleceğinde, eleştirel düşünme en önemli 10 beceri arasında sayılıyor. Bu şaşırtıcı değil. Sıradan işleri makineler devraldıkça, dünya bizden üst düzey düşünme becerileri bekliyor.
Bu bilgiler Eleştirel Düşünme Kursundan alınmıştır. Eleştirel Düşünme Becerisi hakkında daha fazla öğrenmek için kursa katılın.