Çatışmadan Kaçınmak Çözüm Değil
Kişisel Gelişim | 14.05.2021
Çatışma Yönetimi Becerileri
Şöyle bir senaryo hayal edin: Uzun süredir bir sunum üzerinde çalışıyorsunuz, her şeyi doğru yapmak için saatler ve günler harcadınız. Her ayrıntıyı incelediniz ve bugünkü toplantının heyecanından uyku bile uyuyamadınız. Şimdi bir iş arkadaşınızın, siz sunumunuzu yaparken araya girdiğini ve tüm övgüyü aldığını hayal edin . Siz ise duygularınızı bastırmayı ve geri çekilmeyi tercih ettiniz.
Çatışmadan kaçınmak; ne pahasına olursa olsun olası anlaşmazlıklardan korkmak anlamına gelir. Eğer böyle bir kabul içindeysek, çatışmadan kaçınmak sadece iş hayatımızda değil, romantik ilişkilerimizde, arkadaşlıklarımızda ve hatta aile dinamiklerimizde de kendini gösterebilir. Bu zarar verici alışkanlığı kırmak zor olsa da korkularımız karşısında ilerlemenin ve duygularımızı ifade etmenin yollarına ulaşmak mümkün.
Neden Çatışmadan Kaçınıyoruz?
Çatışmadan kaçınma, genellikle başkalarını üzme korkusundan kaynaklanan ya da insanları memnun etme arzusundan kaynaklanan bir davranış türüdür. Bu tür eğilimlerin alında, aşırı eleştirel bir ortamda büyümek yatıyor olabilir.
Çatışmaya kaçınma tepkisi veren insanlar genellikle olumsuz sonuçlar beklerler ve diğer insanların verecekleri tepkiye karşı güvensizlik duyarlar. Bu kişiler için, fikirlerini öne sürmek korkutucu görünebilir. "İyi insan" olarak görülmeyi tercih ederek, sağlıklı çatışmalardan bile uzak durmaya çalışabilirler.
Çatışmadan kaçınma kendini, sorunları açık bir şekilde ifade etmek yerine sessiz kalmak, konuyu değiştirmek veya rahatsız edici durumlara katlanmak şeklinde gösterebilir. Çatışmadan kaçınma eğilimin temel göstergeleri şu şekilde sıralanabilir:
* İletişim duvarları örmek
* Sorunları görmezden gelmek
* Başkalarını hayal kırıklığına uğratmaktan korkmak
* Kasıtlı olarak iletişimden uzak durmak
* Çözülmemiş sorunlara sessizce ve içten içe kızmak
Çatışmadan Kaçınmak Size Yardımcı Olmaz
Ufak ya da büyük, çatışmadan kaçındığınızda, gerçek duygularınızdan ödün veriyorsunuz ve sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek hayal kırıklıkları biriktiriyorsunuz demektir. Öfke, hayal kırıklığı, kızgınlık gibi duyguları gülümseme altına saklamak uzun vadede yıpratıcı ve zarar verici duygusal sorunlara yol açabilir.
Diğer taraftan çatışmadan kaçınmak ilişkilerimizi de olumsuz etkiler. Çünkü aslında diğer kişiyle olan iletişimimiz tam anlamıyla dürüstçe değildir. İlişkilerde kaçınma bazen çatışmayla baş etmenin en iyi yolu gibi görünse de, uzun vadede yakınlığımıza zarar verir .
Çatışmaktan Kaçınma Eğiliminden Vazgeçilebilir mi?
Çatışma yönetimi yumuşak becerilerden biridir ve geliştirilebilir. Bu beceriyi geliştirerek, daha sağlıklı bir ruh hali, huzurlu bir hayat ve kalıcı ilişkileri desteklemek mümkün.
Çatışma Algısını Düzenleyin
Çatışma, birisiyle aynı fikirde olmamak, mutlaka "kavga etmek" anlamına gelmez. Ya da diğer kişiyi suçlamak veya bir durumda kimin haklı ve haksız olduğunu kanıtlamakla da ilgili değildir. Çatışma çözümü, kendinizi savunmak ve kızgın veya sinirli hissettiğinizde iletişim kurmakla ilgilidir. Aynı zamanda, sorunlu konuların çözülmesini ve böylece gelecekte bir daha yaşanmamasını sağlamakla da ilgilidir.
Çatışma İletişimini Planlayın
Biriyle yüzleşmeden önce bir plan yapmak, o anda kendinizi daha hazırlıklı hissetmenize yardımcı olabilir. Karşınızdaki kişiye iletmek istediğiniz kısa noktaları prova edin, böylece onlara hitap ederken kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Çatışmadan önce neyi çözmek istediğinizi net bir şekilde tanımlayın ve gerektiğinde kullanmak üzere hazır, gerçeklere dayalı yanıtları yazın.
Duyularınıza Odaklanarak Stresi Azaltın
Görme, ses, dokunma, tat ve koku gibi duyulara odaklanmak, stresi azaltmak için etkili bir yöntem olarak kullanılır. Örneğin görsel bir insansanız, gözlerinizi kapatarak, yatıştırıcı görüntüler hayal etmek stresi azaltabilir. Benzer şekilde, kokular sizi daha rahatlatıyorsa, endişeli hissettiğinizde hızlıca bir nefes almak için elinizin altında uçucu bir yağ bulundurabilirsiniz. Bu, gergin anlarda rahat kalmanıza ve kendinizi kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
Duygularınızı Tanıyın ve Yönetin
Duygularınızın sizi nasıl etkilediğinin farkında olmak, kendinizi ve başkalarını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Biriyle yüzleşmeden önce duygularınızı incelemeyi ve sorgulamayı deneyin. Öfke, üzüntü veya korku gibi duyguları yatıştırmaya çalışmak yerine, onlara öz şefkat merceğinden bakmaya ve olumsuz düşüncelerinizi empati ile görmeye çalışın.
Çatışmalardan kaçınmak yerine onları çözmeyi öğrenmek, bir gecede olmayacak. Ancak korkularınızla yüzleşmek için her gün küçük adımlar atabilirsiniz.
Çatışma yönetimi becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, Çatışmadan Korkmayın Gelişim Paketi ile çalışabilirsiniz.