Eleştiri, günlük iletişimlerimiz içinde her zaman vardır. Evde, iş yerinde, meslektaşlarımız, arkadaşlarımız ya da ailemiz içinde kurduğumuz iletişimlerde eleştiri ile karşı karşıya kalır ya da bizler birer eleştirmen olabiliriz.
Eleştiri kabul etmek çoğu zaman kolay değildir. Yapıcı bir şekilde dile getirilmeyen eleştiriler, ilişkiler üzerinde sarsıcı etkilere sahip olabilir.
Eleştirinin temel dürtüsü, hatalı, yanlış ya da rahatsız edici olarak değerlendirdiğimiz bir durumu düzeltme isteğidir. Bu açıdan bakınca, iyileştirici ve öğretici bir iletişim şeklidir. Ancak, eleştirinin dozunu ayarlayamadığımızda ya da uygun iletişim dilini kullanmak konusunda yeterli beceriye sahip olmadığımızda aksine itici ve tepkisel görünebilir.
Eleştiriye neden olan motivasyonumuzu belirlemek önemlidir. Örneğin, siz sinirlendiğiniz bir duruma tepki verirken neden sinirlendiğinize mi odaklanırsınız, yoksa sadece kontrolsüzce sinirinizi mi paylaşırsınız? Tepkilerimizi ortaya koyarken nelere dikkat ettiğimiz, hangi yöntemlere başvurduğumuz sağlıklı bir iletişimi sürdürmek için önemlidir. Tıpkı tedavi amacı ile kullanılan bir ilaç gibi. İlaç hastalık için işlevsel de olsa, fazla kullanıldığı takdirde yan etkilerler karşılaşmak kaçınılmazdır. Eleştirinin de ilişkilerimizde böyle bir etkisi vardır. Ancak doğru zamanda yeterli dozda kullanıldığında iyileştirici etkisini görebiliriz.
Bu kişisel beceri geliştirme egzersizinde eleştirinin doğru kullanımını hayatımızın bir parçası haline getirecek görevlere ulaşabilirsiniz.
Bu gelişim paketi İletişim Becerileri, İş Birliği ve Ekip Çalışması Becerileri, Öz Yönetim Becerileri, Sosyal ve Duygusal Zeka Becerileri becerilerini geliştirmek için 4 farklı gelişim görevi, bu görevlere bağlı 14 gelişim adımı ve gelişim görevlerini kolaylaştıracak çalışma kağıtları içerir.
Beceri geliştirme süreci disiplinli bir çalışma gerektirir. Bir yetenek üzerinde yeterince uzun süre disiplinli bir şekilde çalıştığınızda o yeteneğe bağlı becerilerinizde ilerleme kaydedebilirsiniz. Gelişim paketinde yer alan görevleri ve görev adımlarını sırasıyla, açıklamalara uygun şekilde takip edin, kolaylaştırıcı çalışma kağıtlarını kullanın. Görevleri size verilen süre içinde tamamlamaya ve görevler üzerinde çalışırken mümkün olduğunca ön yargılarından uzaklaşmış olmaya özen göstermelisiniz. Hayatınız üzerindeki katkılarını zaman içerisinde fark edeceksiniz